Juneteenth: Afroamerikanernes festdag er pludselig kendt af alle

Den 19. juni 1865 ankom generalmajor i Unionshæren Gordon Granger sammen med 2.000 mænd til Galveston, Texas.

Her læste Granger følgende op: “Texas’ befolkning oplyses hermed om, at i henhold til proklamationen fra USA’s udøvende magt, er alle slaver frie.”

Note fra Galveston Daily News, 19. juni 1865, om at alle slaver nu er frie.

Her kan du høre et kort lydklip fra 1941 med Laura Smalley, en tidligere slave, der kunne huske dagen, da slaverne fik at vide, at de blev sat fri. Klippet er fra amerikansk radio, NPR, i 2015 på 150-års dagen for Juneteenth.

Den kvarte million slaver i Texas havde inden da ikke hørt om afdøde præsident Abraham Lincolns proklamation, der trådte i kraft 1. januar 1863, som frigav alle slaver i de Sydstater, der havde gjort oprør mod Unionen. Disse mennesker blev først frigivet, da Unionshæren nåede frem til deres delstat.

Siden 1866, har afroamerikanere derfor fejret Juneteenth – en sammentrækning af June Nineteenth – hvert år. Det er en af de ældste festdage i USA og en meget vigtig dag for de amerikanske efterkommere af slaver.

For hvide amerikanere har datoen ikke været nær så kendt. Historiker Annette Gordon-Reed skriver i The New Yorker om Juneteenth og sin barndom:

“Den fridag, vi fejrede med hvide, dog sjældent sammen, var d. 4. juli. Forskellen mellem de to dage var åbenlys for mig selv som barn. Hvide havde meget større grund til at se Uafhængighedserklæringen som opfyldelsen af noget: nemlig deres ønske om at skabe en nation, som de var herrer over.”

Men i år taler også mange hvide om Juneteenth og fejringen af dagen.

Præsident Trump påstår i et interview med The Wall Street Journal, at det er ham, der “har gjort noget godt: Jeg har gjort Juneteenth meget berømt. Det er faktisk en vigtig begivenhed, et vigtigt tidspunkt. Men ingen havde hørt om det før.”

Trump har ret i, at han har været stærkt medvirkende til, at også det hvide USA har fået fokus på dagen. Men det er ikke fordi, han har gjort noget godt.

For kort tiden siden besluttede Trump nemlig at holde sit første valgstævne siden corona-pandemiens indtog netop d. 19. juni.

Han erklærede samtidig, at stævnet ville finde sted i Tulsa, Oklahoma; en by, der i 1921 var ofre for en af de værste massakrer på sorte amerikanere i USA’s historie. (Det vil du kunne læse mere om i et af mine næste indlæg her på bloggen.)

Kombinationen af et valgstævne for den yderste højrefløjs darlingJuneteenth i netop Tulsa fik rigtigt mange amerikanere til at protestere.

Historiker CeLillianne Green sagde for eksempel til The Washington Post, at “Det er næsten blasfemisk overfor borgerne i Tulsa og en fornærmelse overfor idéen om frihed for vores folk, som er dét, som Juneteenth symboliserer.”

Det har ikke gjort det bedre, at USA netop nu står midt i massedemonstrationer over politivold og strukturel racisme.

Kort video fra VICE News, der forklarer Juneteenth og datoens betydning.

Det endte med, at Trump besluttede at udsætte sit stævne til dagen efter, d. 20. juni.

Indslag fra CBS News d. 13. juni om Trumps udsættelse af sit kampagnestævne.

I mellemtiden er flere politikere (herunder senator Kamala Harris, som er blandt favoritterne til at blive Joe Bidens vicepræsident) begyndt at arbejde på, at den 19. juni gøres til en føderal fridag.

Det er godt nyt for 93-årige Opal Lee fra Texas, som i årtier har kæmpet netop for, at Juneteenth skulle blive en landsdækkende, officielt anerendt festdag. Da hun var 89, gik hun fra Fort Worth, Texas, til Washington, DC for at skabe opmærksomhed omkring sagen.

Nu ser det ud til, at Lee måske når at se sit ønske opfyldt – paradoksalt nok takket været Trumps tonedøve (eller måske fuldt overlagte) kampagneplanlægning.

Som David J. Hamilton III, en af de afroamerikanske arrangører af årets Juneteenth-march i Brooklyn, New York City, siger til Associated Press: “Jeg tror, at i år bliver spændende, fordi de hvide vil fejre sammen med os, at vi er frie.”

Indslag fra ABC News om, hvordan Juneteenth har fået meget mere opmærksomhed i år.

Skribent og forfatter Jelani Cobb pointerer dog også i magasinet The New Yorker, at “[d]et er paradoksalt, at frigivelsen af slaverne først og fremmest fejres blandt afroamerikanerne, og at fejringen har sin rod i en opfattelse af slaveriet som noget, der skete for sorte mennesker, i stedet for noget, som landet havde gjort. Paradokset hviler på den antagelse, at frihedens ankomst skulle mødes med taknemmelighed i stedet for reflektion over, hvorfor den overhovedet havde været fraværende. Slavernes frigivelse er en markør for fremskridt blandt hvide amerikanere, ikke sorte.”